Släng inte maten!

 

Det finns många massor med grönsaksrester som går att få ut mer mat av om man planterar dem! Lite mindre matsvinn och lite mera win! 


Vitlök - Gammal borglömd vitlök som börjat skjuta gröna skott går utmärkt att sätta ned i lite jord. Man kan äta vitlöksblasten och planterar man dem i tid på säsongen får man en ny vitlök! 

 

Salladslök - kasta inte den lilla bottenbiten. Sätt den i vatten så att den får rötter och plantera den så kommer den upp igen och igen! 

 

Lök - har inte testat själv men purjolök, vanlig gul och röd lök ska också gå bra att plantera. Återkommer när jag testat och berättar hur det gick.

 

Fänkål - Ska gå men jag har inte haft någon lycka när jag försökt. Ska göra ett nytt försök så fort jag hittar en fin ekologisk fänkål. 

 

Sallad - Sätt i vatten tills nya blad dykt upp. Plantera i jord med de nya bladen ovan jord. Håll jorden fuktig. 

 

Ingefära - Är lite besvärlig och ruttnar lätt. Nu har jag en ny på gång som jag först odlade i bara sand tills den hade tagit sig ordentligt, får se om jag lyckas den här gången. 

 

Citrongräs - Sätt i vatten tills de fått rötter, plantera sedan om dem i en kruka med jord. 

 

Pepparrot - En överbliven pepparrot kan planteras ut, men håll den i en kruka eller avgränsad odlingsbehållare. Det är ett riktigt ogräs! 

 

Ananas - Det ska gå att få ananasblasten att skjuta ut nya rötter om man sätter den i lite vatten. Ska testa detta nästa gång jag äter ananas! 

 

Sötpotatis - Har fått tips om att man kan skära sötpotatisen i bitar med några "ögon" på varje bit och sätta ned ganska djupt i jorden. Man skördar den som vanlig potatis ungefär. 

 

Kryddor i kruka - Många kryddor i småkrukor som man köper i affären kan hänga med länge om man bara planterar om dem i lite mer jord och skördar med måtta. Vissa kryddor är känsligare än andra och jag har haft mer lycka med de ekologiska. Mynta, gräslök, citronmeliss och oregano växer väldigt bra, särskilt myntan så håll den i en avgränsad behållare så att du inte får mynta i hela trädgården! De kryddorna kommer också igen år efter år om de får växa i trädgårdslandet eller en större odlingslåda så att inte rötterna fryser sönder. I krukor fryser ju all jorden ofta på vintern. 

 

Kommentera här: